1 Dec, 2012

Door | 11 Reacties

Wii U; na de update

Wii UDe start van mijn Wii U avontuur was wat rommelig, dat hebben jullie kunnen lezen. Inmiddels is de update gedownload, dat heeft ongeveer een uur geduurd. Dus ik zit met de Gamepad in mijn handen om de Wii U eens serieus onder handen te nemen. Overigens de Gamepad, daar zit een heel klein pennetje bij. Beter is het om een dikke aan te schaffen, zoals deze. Ik zie dat die inmiddels alweer een euro goedkoper is geworden dan wat ik er voor heb betaald. Ik moet je alleen wel waarschuwen voor de beschermfolie die er bij zit. Het klinkt misschien verstandig om een beschermend laagje op je dure Gamepad te plakken, echter bereid je voor op luchtbelletjes eronder. En die zijn enorm frustrerend kan ik je zeggen. Als je dan net als ik ook nog een haartje eronder geplakt hebt, misschien is het beter om wat oppervlakkige krassen te accepteren in de loop van de tijd.

Youtube

In ieder geval was mijn console up and running en ik dacht eindelijk volop aan de slag te kunnen. Eerst het Youtube kanaal proberen. Oké daar heb ik dus een Nintendo Network ID voor nodig. Even aanmaken dan maar en vervolgens gaat een bevestigingsmail naar mijn email adres. Oftewel, ik moet weer naar mijn iMac lopen, deze mail openen en de code die daarin staat over nemen. En natuurlijk is er voor de Youtube applicatie wederom een update. Weer wachten dus. Maar, dan heb je wél wat. De Youtube app toont de filmpjes in full screen en hoge resolutie op je TV. Daarnaast is de Gamepad enorm handig om titels in te voeren. Aangezien veel mediaspelers nog met zo’n onhandige afstandsbediening werken zal dit een welkome aanvulling zijn in de digibete doorsneehuishoudens. Ik weet het, tekkies streamen hun Youtube gewoon vanaf de PC, die hebben hier niets aan.

Internet Browser

De internet browser doet het prima met html pagina’s. Nu.nl, Rabobank internetbankieren, GeenStijl en ook Duimschroef zijn prima te bekijken via het kleine óf het grote scherm. Leuke feature is dat je het grote scherm dicht kan doen met gordijnen, zodat alleen de Gamepad beeld geeft. Handig bijvoorbeeld als je porno wilt kijken terwijl je gezinnetje nog op is. Verder heeft het zoom features en wat me opviel bij Duimschroef.nl, als je dan op de Gamepad de categorieën kiezer opent, komt deze heel mooi groot in beeld. Het werkt allemaal goed en erg snel, mooi dat er toch nog iets wel snel gaat bij de Wii U. Alleen spel.nl of moviestarplanet.nl gaat wat minder, dan gaat de Wii U toch echt om een flash plugin mekkeren.
 

 

eShop

De eShop is al geopend, dus heb ik meteen maar een tegoed aangemaakt van 20 euro. Dit kan met een Nintendo points kaart of een gewone credit card. Er is al een redelijk setje games verkrijgbaar. Zo zijn New Super Mario Bros. U, Fifa 13, Tekken Tag Tournament Wii U Edition en ZombiU ook als digitale download aan te schaffen. Je betaalt dan wel evenveel of zelfs meer dan de gewone retail prijs. Verder ook indie games als Little Inferno en Trines 2 Director’s cut. Deze laatste heb ik bij wijze van test maar aangeschaft. Het aanschaffen en betalen ging allemaal prima, maar ik zag mijn gedownloade game nergens terug. Bij een Apple product zie je dan mooi een app staan die langzaam vol loopt, maar hier niets. Ik moest echt de download nogmaals starten (wat ook al niet erg intuïtief was) om er achter te komen. Het downloadbeheer zit niet in de eShop, niet in het Wii U hoofdmenu, maar in het menu dat je te zien krijgt als je op de HOME knop drukt. Hadden ze het nóg beter kunnen verstoppen? En na het downloaden dien je nog apart aan te geven dat je de game wilt installeren. Het downloaden van het spel duurde een half uur, het installeren daarna nog eens een kwartier. In tegenstelling tot eerder bij de Wii en bij bijvoorbeeld de Xbox 360 zijn bij de Wii U downloaden en installeren twee separate acties.
 

 

Overzetten Wii downloads

Het overzetten van de Wii downloads, savegames en Mii’s heb ik nog niet geprobeerd. Ik lees daar wisselende verhalen over, sommigen zeggen dat het nog wel te doen is, anderen zijn al hun data kwijt. In ieder geval heb ik begrepen dat alles in één keer overgezet wordt, dus even een klein spelletje testen is er niet bij. Eenmaal overgezette data is onomkeerbaar en wordt verwijderd van je oude Wii. De geschatte duur zou een uurtje zijn, dus deze actie bewaar ik voor alweer een andere keer. Wat ik wel heb gedaan is een Mii van de 3DS overgezet naar de Wii U. Dat ging kinderlijk simpel, er is geen SD kaart voor nodig. Gewoon even een connectie maken tussen de twee apparaten en voilà. Kind kan de was doen. Ik hoop in de toekomst meer interactie tussen de 3DS en de Wii U te zien, nog een extra scherm kan nooit kwaad.

De Wii U als spelcomputer

Het wordt tijd om het beestje eens onder handen te nemen op het vlak waarvoor ik ‘m heb aangeschaft: de games. Ik heb het Premium pakket aangeschaft en daarbij zit Nintendoland. Dus, hopla de disc erin en spe…oh nee. Een update. Resterende tijd: 20 minuten. Waarom in godsnaam? Ik heb toch een retail versie van het spel, geen digitale download? Of staat op die schijf alleen maar een code en wordt het complete spel alsnog op mijn flashdrive gezet? In dat geval is die 32 euh..25GB zo op. Maar goed, na nog wat meer geduld kon er gespeeld worden. Overigens is het bij de updates wel mogelijk dit op de achtergrond te doen, alleen wordt dat niet zo duidelijk aangegeven.

Nintendoland ondersteunt lokale multiplayer, hiervoor kon ik mijn oude Wii Motion plus controllers koppelen aan mijn Wii U. Dat was iets wat tenminste wél eenvoudig kon. Nintendoland is een aardige set party games geschikt voor één tot maximaal vijf spelers. Sommige hebben asynchrone multiplayer en laten prima zien wat de Gamepad allemaal kan. Alles wordt toegepast, de gyroscoop, de camera, de microfoon en natuurlijk het touch screen. Nintendoland maakt ook gebruik van de Miiverse mogelijkheden. Dit betekent dat je mensen van over heel de wereld in je park tegen komt. Je kunt berichtjes naar ze sturen en ze toevoegen als vriend. Gelukkig heeft Nintendo afscheid genomen van de verschrikkelijke Friend-codes. Een gemiste kans is dat online multiplayer helaas niet mogelijk is.

Tijdens het spelen kwam ik er achter dat de accu van de Gamepad het niet zo heel erg lang doet. Nu is dat niet zo erg, je kunt ‘m gewoon aan de stroom hangen en doorspelen. Maar dat snoertje had van mij dan nog wel iets langer gemogen. En waarom zit je AC ingang aan de bovenkant van de Gamepad? Niet alleen heb je daardoor nog wat meer snoer nodig, het zit ook nog eens in de weg tijdens het spelen.
 

 
Eens kijken wat de Wii U voor de hardcore gamer kan beteken, dus ik pop ZombiU erin en…natuurlijk. Een update. Gelukkig duurt deze maar een minuut of vijf. Ik heb ZombiU maar een stukje gespeeld, maar kan wel vertellen dat het begin indrukwekkend is. Zowel qua sfeer en gameplay als de toepassing van de Gamepad. Het gebruikt de Gamepad voor een map, een radar en voor je inventory management. Grafisch vind ik het spel wisselend, dat had op bepaalde punten volgens mij beter gekund. Maar ik zal hier nog niet te veel over uit weiden, de review volgt binnenkort.

Conclusie

Dit kan ik geen vlekkeloze start noemen, ik ben anders gewend van consoles en al helemaal als ze door Nintendo gemaakt worden. Nog niet eerder heb ik zoveel moeite moeten doen en geduld moeten hebben om een spelcomputer aan de praat te krijgen. Misschien komt het door het feit dat Nintendo een entertainment system wil leveren met meer mogelijkheden dan alleen maar gamen, maar een PC in elkaar zetten is bijkans nog eenvoudiger. Verder duurt bijna alles lang en ook het wisselen van applicaties en het door menu’s heen werken gaat traag. Ik weet niet of dit komt door het feit dat de Wii U nu eenmaal geen top notch hardware aan boord heeft, of dat er nog wat geoptimaliseerd dient te worden. Door een system update bijvoorbeeld.

Maar als het eenmaal draait, dan heb je met de Wii U wel iets bijzonders in huis. Als je dit topic en mijn vorige er op na leest, dan lijkt het veelal negatief. Maar de Gamepad werkt echt goed, Nintendoland laat dit prima zien. Nintendoland is geen game voor de hardcore gamer, maar dat is ook echt niet de enige doelgroep die Nintendo voor ogen heeft. Nintendoland laat zien dat de Wii U het prima doet als console voor het gezin. Dit is het type spel wat je tevoorschijn haalt om met je kinderen te spelen. Of een avondje met bier en vrienden. ZombiU daarentegen laat zien dat de Gamepad ook voor meer hardcore game toepassingen geschikt is. Een spel als Trine 2 toont hoe goed de Wii U side scrolling games laat draaien en leuk ook dat je deze zowel op de tv als op de Gamepad kan spelen. Maar bovenal, de games tonen de potentie van de enorm innovatieve toepassingen die mogelijk zijn. Ik ben benieuwd naar hoe indie ontwikkelaars hiermee gaan werken, de Wii U belooft immers een indie-vriendelijk platform te zijn. Verder geven de Youtube toepassingen en de toekomstige filmstreaming services een meerwaarde aan de console. Ook het internetten op de Gamepad is me niet tegen gevallen, daar ga ik zeker nog meer gebruik van maken. Laatste kanttekening die ik nog wel dien te zetten; het gaat uiteindelijk natuurlijk om de games. Persoonlijk vind ik de lineup gemiddeld genomen veel beter dan die ten tijde van de Wii, maar toppers als Wii Sports en Zelda: The Twilight Princess ontbreken. Dat soort toppers moeten er wel komen, anders heb je niet zoveel aan een console. Maar op basis van wat ik tot nu toe gezien heb, heb ik daar wel vertrouwen in.

 • Gameon, je hebt jezelf overtroffen!

  Oeza oeza, occupy forever!

 • Buiten het feit dat het stuk erg slecht is geschreven (ik beperk me even tot de legio stijlfouten, woordherhalingen en het ontbreken van basiskennis Nederlandse taal getuige ” zelfs meer als de gewone retail prijs”), is het hele proces ronduit genant om dat ding aan de praat te krijgen.

  Het feit dat je al begint met Youtube-filmpjes te kijken, zou je direct moeten kwalificeren als recensent. Maar je doet je best maar. Lekker in je eigen wereld blijven. Is wel zo veilig.

  • Svennusmax vs. Gameon, let the games begin!

  • Opslag Medium

   Vooral de opmerking dat youtube vanaf een PC kennelijk alleen geschikt is voor “tekkies” vond ik wel vermakelijk. Laat toch zien dat console gamers een ander perspectief hebben. Je realiseert het je domweg niet als PC gaming master racist, maar er zijn echt mensen in de wereld voor wie al die techniek gewoon hogere magie is.

   Verder: goede review! Weliswaar wist ik al 100% zeker dat ik er geen ging kopen (heeft niet eens zozeer met blinde console-haat te maken, alswel het feit dat ik maar een beperkt aantal uren per week kan gamen en ik heb ruim voldoende spellen op de PC), maar nu weet ik het zeg maar nog zekerderder.

   Voornaamste reden: killer apps. Voor ik iets koop wil ik een gloeiende review lezen (of het voor twee euro bij Steam kunnen kopen, dat mag ook). In dit verhaal staat werkelijk niets wat me overtuigd dat er iets aantrekkelijks aan de Wii is, niets wat wijst op enige bijzonderheid of pluspunt boven de competitie, en hoewel de negatieve punten nu niet dramatisch zijn of zo zijn ze wel ruim in de meerderheid.

   Maar goed, ik heb tot nu toe in mijn leven 0 (zero) consoles in mijn bezit gehad, dus wellicht behoorde ik toch al niet tot de doelgroep.

   • Sory hoor ‘Opslag Medium’ maar waar heb je het nou over man?

    ” Je realiseert het je domweg niet als PC gaming master racist, maar er zijn echt mensen in de wereld voor wie al die techniek gewoon hogere magie is. ”

    Ik lul ook vaak onzin. Maar wat jij zegt slaat echt helemaal nergens op. Je hebt nog nooit een console in bezit gehad? En waar in godsnaam heb je het nou over man?

    En een beperkt aantal uren per week gamen? Als je nou gewoon een debiel was was er niets aan de hand, maar ik neem aan dat je gewoon werkt.

    Ach fuck it.

    • Opslag Medium

     Ik pas me aan aan de omgeving, beste man ;-)

    • Als jij dit zo terug leest, lieve Nacho….
     Bedenk je jezelf dan nog wel eens:”Jezus. Wat heb ik nou weer met mijn zatte harses zitten typen!?”?

 • duivel

  WII U IS CRAP

 • …het blijft niet alleen gewoon kut, het wordt nog erger ook.

 • Na het lezen van het stukje kan ik alleen maar op deze manier reageren:
  http://www.youtube.com/watch?v=FMkktgWFSoU