21 Okt, 2012

Door | 2 Reacties

Duimschroef weekreview – week 42

Om meteen met de deur in huis te vallen en het intro maar over te slaan, je hebt tenslotte wel wat beters te doen op je vrije zondag dan je oogballen te vermoeien met nietszeggendheid. Of niet? Misschien is dit voor de Duimers die alleen op zondag inschakelen op hun favoriete internetkanaal. In dat geval is het zaak maar eens flink uit te pakken, de weekreview is immers om aan te tonen wat ze de hele week gemist hebben. Dus toch een intro, oh well de weekreview van deze week lees je na de klik.

Week 42, 2012

Meestal is de Duimschroef redactie niet bijster enthousiast over de Wii U, deze week was daarop geen uitzondering. De Wii U is stom en kinderachtig. Niet zo kinderachtig was de prijsvraag waaraan deze week meegedaan kon worden. Op het moment van schrijven zie ik maar liefst 239 inzendingen! Owwww wacht, hier is iets anders aan de hand. Er heeft zich een damsel geroerd in de Duimerspanelen en dat leidt helaas als snel tot dit soort taferelen. Maar props Debby, je weet je uitstekend staande te houden in dit overwegend door mannen gedomineerde bolwerk en het is prettig om voor de verandering eens een geluid van een hogere octaaf te lezen. Maar waarom nou zo’n voor de hand liggende nick als Debby? Is bovendien ook nog een beetje een pornonaam. Waarom niet iets als Jeanne. Of Rockbitch?

En er was deze week meer te beleven op het commentersvlak. Het nachtnieuws van afgelopen woensdag slingerde een gesprek aan over het downloaden van games, boeken, films en muziek. Dat is iets wat de afgelopen week weer veelvuldig in het nieuws is geweest. Eerst was daar het onderzoek van de IViR. Het complete onderzoek vind je hier, de verkorte samenvatting vind je daar. De conclusies zijn datgene wat wij ook graag willen horen. De meeste consumenten halen hun digitale waren nog steeds via een legaal kanaal, goede legale alternatieven dragen wel degelijk bij aan de betalingsbereidheid en het blokkeren van The Piratebay heeft helemaal geen zin. Mooi. Toch een kleine kanttekening bij het onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd via een enquete en als je de vragen in de bijlage leest, zijn ze bijna allemaal van het type ‘wanneer heb je voor het laatst ge…’. Het vraagt puur wannéér mensen iets voor het laatst gedownload, gestreamd of gekocht hebben. Het vraagt niet naar hoeveelheden. Dus als er een relatief grote groep tussen zit welke de afgelopen week 1 dvd gekocht hebben en er 100 hebben gedownload, de legale en illegale acties worden even zwaar gewogen. De vragen die wel richting hoeveelheden gaan beperken zich tot kwalificaties als ‘meer of minder dan vroeger’.
 

 
Daarnaast wordt in het onderzoek de conclusie getrokken dat er maar weinig downloaders zijn die tevens uploaden. Van de muziekliefhebbers doet 4,4% dat bij films en series is dat 4,8%. Maar een vraag die daar bijvoorbeeld over gesteld is, is deze ‘Hebt u wel eens een film, tv-serie of tv-programma die u op Blu-ray, DVD of als download had gekocht op internet gezet, zodat anderen deze kunnen downloaden?’. Tja, die vraag zou ik ook met ‘nee’ kunnen beantwoorden. Ik heb nog nooit iets ‘op het internet gezet’. Maar ik maak wel gebruik van μTorrent, en op die manier upload ik ook weer mijn gedownloade waren. Maar die heb ik niet gekocht, dus het antwoord blijft nee.

Dus al met al, er valt vast nog wel wat op het onderzoek af te dingen. Dat de IViR onder het kopje games het onder andere heeft over ‘het betaalde legale online aanbod van consoleshops van Playstation, Kinekt, Xbox en Nintendo’ zal ik ze maar vergeven.

En natuurlijk heeft Tim Kuik van Stichting Brein gereageerd, het is helegaar niet waar. Daarbij gebruikt hij geen argumenten om het onderzoek onderuit te halen, nee het is gewoon zo. Tim over het geringe percentage downloaders die zich iets van de blokkade van The Piratebay aantrekken:

Daarnaast is de vraag of het percentage in werkelijkheid niet nu al hoger is want illegale downloaders vinden het in het algemeen erg stoer om te zeggen dat de blokkade hen niet hindert

Nou laat mij dan ook nog iets stoers tegen jou zeggen Tim, fok jou Tim Kuik! De georganiseerde ‘illegale’ misdaad vecht echter terug. Zo zal de piratenbaai straks vanuit high in the clouds opereren en maakt onze dikker Duitsert .Com een doorstart met Megaupload.

Maar genoeg over het heden, op naar het verleden. Nu nóg een jaar verder terug, ik neem jullie mee naar 2005.

Week42, 2005

In die week werd er een voetbalspelletje gereviewd en anno 2005 staat er natuurlijk 2006 in de titel. Tegenwoordig is de naam en het getal wat korter geworden, het principe blijft hetzelfde. In 2005 waren retro games hip, ook dat is nog steeds zo. Alleen noemen we dat tegenwoordig Indie.

Jack Thompson ging in die tijd los op Bully. Jack heeft dan al een lange geschiedenis van boe-roepen naar alles wat enige vorm van seks of geweld in zich heeft. Over de game Grand Theft Auto: Vice City zei hij het volgende:

If some wacked-out adult wants to spend his time playing Grand Theft Auto: Vice City, one has to wonder why he doesn’t get a life, but when it comes to kids, it has a demonstrable impact on their behavior and the development of the frontal lobes of their brain.
Dit leverde hem een hoofdrol op in zijn eigen spel.

En over de Playstation Dual Shock controller zegt hij dat deze

gives you a pleasurable buzz back into your hands with each kill. This is operant conditioning, behavior modification right out of B. F. Skinner’s laboratory.
Het trillen van de controller in de hand geeft genot, dat had ik nog nooit zo bekeken. Over welke controller hebben we het nu precies?

De gamert redactie vertelde in 2005 over het zombie spel Land of the Dead. Een licentie game van mijn favoriete zombie flic maker George A. Romero. De film was ruk volgens gamert, nou vind ik dat persoonlijk wat overdreven. Land of the Dead had niet meer dezelfde overtuiging als Night of the Living Dead en Dawn of the Dead, maar was zeker beter dan Day of The Dead. Het spel Land of the Dead: Road To Fiddler’s Green is helaas niet geworden wat we er van gehoopt hebben. De reviews van de Xbox en de PC versie logen er niet om. Rantdog vat het nog even voor je samen.

Het topic over die dikke van Gamekingz deed mijn wenkbrauwen stijgen. Ook toen al die al die concurrentiestrijd? Dat was toch niet nodig, gamert sprak een totaal andere doelgroep aan. En bij Duimschroef hebben we nu onze eigen oude dikke kale mannetjes met plakplaatjes. Over dik gesproken

Sluiten we af met de noemenswaardige releases van week 42 van 2005.

 • Fifa 2006, voor de PC, PS2, Xbox, DS, PSP en GBA
 • Marvel Nemis: Rise of the Imperfects, voor de PS2, Xbox en GC
 • Fear voor de PC
 • Dead to Rights II: Hell to Pay voor de PC, PS2 en Xbox
 • Top Spin voor de PS2
 • WCR: Rally Evolved voor de PS2
 • SSX on Tour voor de PS2, GC en Xbox
 • Fable: The Lost Chapters voor de Xbox
  • “Daarnaast is de vraag of het percentage in werkelijkheid niet nu al hoger is want illegale downloaders vinden het in het algemeen erg stoer om te zeggen dat de blokkade hen niet hindert”

   Dit is dus de reden waarom ik die man zo intens haat.
   Dat kop in het zand steken en maar vast blijven houden aan de stelling dat downloaden illegaal. Dit terwijl zijn eigen website net als die kut brein filmpjes duidelijk aangeven dat het downloaden legaal is…hoe erg kan je jezelf tegenspreken?
   Er bestaat niet zoiets als illegale downloaders!!!!

  • Zwijneveld

   leuk