15 Sep, 2011

Door | 77 Reacties

Ouwehoertopic: wanneer ben je te oud voor videogames?

Je vader heeft nooit begrepen wat je in die computerspelletjes zag, en waarom je niet gewoon een goed boek las. Je moeder vroeg zich vooral af waarom je niet met een leuk grietje naar de bios ging. Maar nee, jij trok nog een blik Golden Power open en verdween weer in de kleurrijke fantasiewereld van Final Fantasy III, Chrono Trigger of Legend of Zelda. Morgen toch het eerste uur vrij.

Jahaa, want toen waren games nog leuk. Tegenwoordig heb je dat niet meer. Het is multiplayer voor, DLC na, op het neerzetten van een mooi verhaal en geloofwaardige spelwereld wordt alleen nog maar beknibbeld en het geheel wordt met meer geld gemarket dan dat er aan het daadwerkelijk product is uitgegeven. Neem nou die nieuwe Call of Duty; waar gaat dat nou helemaal over? Exact dezelfde game als zijn voorganger, waarvan je de singleplayer ook nog eens zonder te schieten kunt doorspelen! En daarna word je geacht je gespendeerde centen er online uit te knijpen, met op iedere server minstens drie trollende kutpubers! Vroegâh was alles dan betâh toch, of word ik gewoon een ouwe lul?

De aanleiding voor dit topic is dit artikel op Cracked.com. “5 ways to tell if you’re getting too old for videogames”, het is een humoristisch bedoeld artikel dat bij mij een kleine crisis veroorzaakte. Natuurlijk game ik nog veel, blijf dat voorlopig nog doen en beleef daar ook zeker nog mooie momenten mee. Maar de tijden van de lange Chocobo-grinds terwijl het buiten 35 graden is zijn voor altijd voorbij. Ze hebben plaats gemaakt voor Wordfeud, een sporadisch potje Heroes of Newerth en het trollen van Husky’s Starcraft 2-kanaal.

Je bent zo oud als je je voelt zeggen ze dan, maar bij iedere E3 vult mijn Twitter-timeline zich met diarree over wat een schaamteloze rip-off of onnodige reboot die nieuwe aankondiging weer is. Maar misschien ben ik dus gewoon te oud voor het medium videogames. En dat terwijl ik toch al die jaren heb volgehouden dat gamen al lang niet meer voor kinderen is, en het niet lang meer duurt voor de Mario generatie zo oud is dat games voor eens en altijd geaccepteerd zullen worden als vermaak voor de zaterdagavond.

Ben ik dan gewoon een zure lul geworden? Nu al? Ik ben pas 27. Of hebben jullie vergelijkbare ervaringen? Daar gaat het vanavond dus over. Spouw het!

 • Nacho_Vidal

  Shmorky! Lachen dit. Ik heb dit ook aan veel mede-Twitteraars getwitterd vanavond.

  Geweldig stukje inderdaad.

  De man heeft een punt. Maar als je goed tussen de regels leest heeft hij natuurlijk gewoon last van nostalgie.

  Het ‘vroeger was alles beter’ gevoel dat je na je 24e gewoon krijgt.

  Maar is dat ook terecht? Ik kijk vaak met weemoed terug aan dingen die ik vroeger deed of heb gespeeld. Regelmatig maak ik dan gebruik van Marktplaats om het desbetreffende spel te spelen. Het gevoel of de ervaring van vroeger krijg je nooit meer terug.

  Over games van tegenwoordig: Hij heeft zeker een punt. Maar hij zoekt ook op de ‘obvious’ plek. CoD, MW. Al dat soort shit.

 • Sofa King

  Ik ben te oud :( Zijn verhaal over RDR heb ik precies zo beleefd. Multi-player begin ik niet aan. En een spel als Gran Turismo, waar ik vroeger dagen zoet mee kon zijn, heb ik na 6 à 7 keer spelen niet meer aangeraakt. Binnenkort nog maar eensch een poging wagen met Deus Ex en Battlefield en als dat niks wordt flikker ik m’n PS3 de deur uit.

  • Nacho_Vidal

   Deus Ex is een van de toppers van dit jaar. Die moet je gewoon in huis halen.

   Oja en L.A. Noire.

   • Sofa King

    Deus Ex komt er zeker en heb me ook in tijden niet zo verheugd om een nieuwe game te gaan spelen. Ga er over 2 weken aan beginnen.

 • TammeBroektijger

  Met mijn 20 jaren denk ik dat ik nog niet echt mee kan praten in deze discussie, alhoewel ik wel al merk dat ik minder game dan 3 à 4 jaar terug.

  • Sofa King

   Hoe lang is het geleden dat je 2 weken of langer niet gespeeld hebt? Het wordt alleen maar minder. Geniet er nog maar van. Alhoewel je denk ik nooit te oud bent voor een avondje Fifa op de bank met vrienden.

   • Nacho_Vidal

    Binnenkort ga ik mij voor het eerst wagen aan een MMORPG.

    Pallet Schultenbrau ingekocht en een industriele diepvriezer voor de pizza´s.

    • TammeBroektijger

     Aan Star Wars?

     • Nacho_Vidal
      • TammeBroektijger

       :O
       Ik had me daar al ingeschreven voor de beta. Bij de illuminati dacht ik.

       • Nacho_Vidal

        Nice. Ik heb een plan.

        Maar dat vertel ik nog wel. Ik heb er erg veel zin aan.

        Normaliter (Everquest uitgesloten) houd ik niet van fantasy shit e.d. De meeste MMORPG hebben dat.

        Dit is eindelijk een MMORPG die zich afspeelt in een ‘normale’ wereld.

        • TammeBroektijger

         Al een heel plan?
         Ik heb me nog niet eens echt verdiept in de game.

        • Svennusmax
         • Nacho_Vidal

          Nice!

    • Sofa King
 • JCDenton

  Herkenbaar stuk. Ikzelf heb onlangs Assassins Creed II en Brotherhood gekocht. Dit is 2 maand terug en ik kom niet verder dan 3 uur spelen. Ook heb ik Saints Row 2 nog liggen (op 10% voltooid) en moet ik Braid nog uitspelen die ik al vanaf maart heb. Nu ik 28 ben, kan ik me er soms gewoon niet toe zetten om ze te spelen. Meestal kom ik niet verder dan een half uurtje PES of Forza per dag en niet vanwege gebrek aan tijd. Het voelt soms gewoon als werken om de eindstreep te halen van een game en niet als een groots avontuur, zoals “vroeger”.

  Ikzelf heb echter nooit de illusie gehad dat het aan de games ligt. Het ligt aan mij.
  P.s. Deus Ex: HR moet ik nog halen, maar niet voordat de andere games af zijn (heb ik mezelf beloofd)

 • Nacho_Vidal
  • JCDenton

   Precies!

 • Zwijneveld

  ik heb het ook, en ik ben goddomme 19. Het is gewoon de marketing die het spelplezier heeft verneuqt, ik weet het zeker.

 • Best herkenbaar stukje. Merk dat mijn attention span korter is geworden. Zat ik vroeger soms tot diep in de nacht te gamen (Command & Conquer of iets dergelijks), zijn het nu meer ‘snacks’ tussendoor.

  Maar merk voor mij dat juist iets als Call of Duty multiplayer wel werkt. Soms kan ik eventjes een half uurtje een paar potjes doen. Maar merk dat het voor mij nog wel de verslavende werking heeft en ik soms heel de avond zit te spelen.

  Juist singleplayer / storylines werken voor mij niet meer. Heb nu al meerdere malen geprobeerd Half Life 2 : Episode 2 op te pakken. Maar strand elke keer na een paar dagen. Dan is het nieuwe eraf en wil ik weer iets anders doen.

  Zo liggen er stapels spellen in mijn kast die ik nooit heb uitgespeeld (zoals DarkSiders of Batman Arham Assylum). De enige singleplayer die ik onlangs heb uitgespeeld zijn Portal2 en daarvoor nog Splinter Cell Conviction.
  Veel singleplayer spellen heb ik met veel plezier gespeeld, maar na een tijdje is het nieuwe er vanaf en ga ik weer iets anders doen. Zou veel nog graag weer eens oppakken, maar heb er de tijd / zin niet voor om er weer helemaal in te duiken)

  Denk dat het komt omdat – als je ouder wordt – je meer andere zaken krijgt waar je tijd aan kwijt bent. Werken, vrienden, familie, relaties, sporten etc. En vooral door het werken kan je niet meer tot diep in de nacht gamen. Je moet gewoon de volgende dag op tijd naar werk etc.

  • Zwijneveld

   dat laatste is onzin; als een game goed is kun je makkelijk de hele nacht door. Alleen zijn games tegenwoordig kudt.

   • Klopt. Je hebt helemaal gelijk. Ik besteed graag mijn tijd met het schrijven van onzin.
    Ik bedoelde natuurlijk dat het komt omdat vroeger alles beter was en nu alles kut is. ALLES IS KUT!
    Happy now?

    • Zwijneveld

     beter.

 • Ik ben een oude bok, geef ik toe. 35 jaar inmiddels en gamende sinds mijn 8ste levens jaar. Ik kan dus wel heel stoer zeggen dat ik een hoop heb gezien, maar ik heb ook echt een hoop gezien. Net als vele hierboven is mijn attention span een heel stuk minder geworden. Als ik vier uur heb zitten gamen achter elkaar (dat komt heus nog wel voor) dan moet ik iets anders gaan doen.

  Daarbij komt het nog wel eens voor dat mijn doorzettingsvermogen verminderd is. Of dat komt omdat games veelal makkelijker zijn geworden en als er dus een lastige tussen zit ik het vertik, of omdat ik vind dat ik mijn tijd dan beter aan een andere game kan besteden weet ik niet.

  Maar toch kan het nog steeds. L.A. Noire had het dit jaar voor elkaar dat ik van vier uur in de middag tot een uur of drie in de nacht zat te gamen. Ook voor de review, maar ook omdat het vermaakte. Deus Ex:HR hield me op dag één ook bezig van vier in de middag tot half vier in de nacht. Maar Dead Island lukt dat dan weer niet.

  Ik vermoed dat het komt door wat Skar hier boven al zei. Toen ik 14 was had ik games en muziek. De muziek kon tijdens de games aan en meer had belangrijke zaken waren er niet. Nu heb ik mijn dochter en mijn vriendin, games, tvseries en films, muziek en Duimschroef. Veel meer verantwoordelijkheden en veel meer dingen die moeten. Maar als ik 60 ben weet ik zeker dat jullie mij nog kunnen vinden in de multiplayer van Call of Duty 46: Modern Warfare 33.

  • Svennusmax

   Je vergat er bij te vermelden dat je ook een ernstige verstandelijke handicap hebt. Is wel zo eerlijk om te vertellen, denk je niet?

   • Was dat waarom ik in een aparte ruimte moest zitten toen ik patat en frikadellen bij je kwam eten in je snackbar?

    • Svennusmax

     Nee, dat was hoofdzakelijk omdat je stonk. Ik had verwacht dat je die hint wel snapte toen ik dat natte washandje in gezicht smeet en keihard naar je schreeuwde;”JE STINKT, SMEERPIJP!”.
     Toen je weg was, is iemand uit de spoel 2,5 uur (lees: twee-en-een-half uur!) met een brandslag bezig geweest om die bruine vlekken van de stoel af te krijgen.

     • Nacho_Vidal

      De schuld op de klandizie afschuiven is een smoes zo oud als de weg naar Rome.

      Zodra je in een straal van 100m komt krijg je bij wijze van spreke al een voedsel-infectie.

      • Svennusmax

       Een voedselinfectie is niet meer dan dat licht-schadelijke micro-organismen zich in je darmen nestelen. En vergeleken wat jij al allemaal via de andere kant in je darmen hebt gehad, hoef jíj je daar i.i.g. nooit zorgen om te maken.
       Google anders even Mr. Hands (extremely NSFW; die kerel is later ook doodgegaan). Dan weet je wat ik bedoel. Viespeuk.

       • TammeBroektijger

        Ik wil je even bedanken dat je hier geen tinyurl link bijgezet hebt en mij een traumatische ervaring bespaard is gebleven.

        • Svennusmax

         Eigenlijk is het een stukje internethistorie. Ik zal eens kijken of ik hem kan vinden. Kijken hoe lang hij hier mag staan. Nu ff geen tijd, wellicht vannacht.

         • TammeBroektijger

          Ik weet wie en wat het is. Maar ik wil het niet zien. Net zoals andere klassiekers als “one man, one jar” en consorten. Ik wil het gewoon niet zien.

         • Nacho_Vidal

          Doe maar vanavond.

          En anders DM je het toch.

          Ik ben uitgekeken op Zimbabwaanse Diarree Bloedkots Porno.

          • TammeBroektijger

           Google maar Mr Hands. Dan krijg je hem meteen dacht ik.

          • Nacho_Vidal

           Ben aan het ‘werk’ nu.

           Blote tieten a la, hier en daar een open gewerkte anus, ok.

           Maar een man die door een paard letterlijk in 2-en wordt getrokken. Nee.

           http://www.youtube.com/watch?v=tFuujExs03A

       • Nacho_Vidal

        Zonder te kijken weet ik wie je bedoelt.

        Mr Hands was toch de ‘Paardenman’?

        Toen hij werd genomen door het paard is het paard iets te ver doorgeschoten en scheurde hij uit.

        Door schaamte durfde hij niet naar het ziekenhuis en stierf hij een dag later.

        • Svennusmax

         Bongo.

     • Sorry man, het spijt me echt heel erg. Ik weet dat ik last heb van die dingen, maar ik hoopte me op mijn gemak te voelen maar als ik enige spanning voel, dan gaat het mis en loopt de boel uit alle gaten. Ik wil graag de stoel vergoeden waar ik op heb gezeten. Waar kan ik het geld naar toe overmaken.

      • Svennusmax

       Dat je je op je gemak voelde was al wel te merken toen je je klabanus uit je broek probeerde te toveren. Die kleine kinderen scheelde je niks, zelfs niet toen er eentje begon te kotsen van zowel het aanzicht als de geur.
       Het geld mag je overmaken naar gameon. Kan hij eindelijk eens een échte console betalen.

     • Larry Laffer

      Ik ben ook op leeftijd maar de reden dat ik game is simpel:

      http://tinyurl.com/6b8hjzc

      • Svennusmax

       Aaaah… zielig…
       Maar reality rocks! Compleet full HD, open storyline, motion-capture, enorm veel minigames et cetera.

       • Larry Laffer

        Hmmm zo kan je het ook zien idd……Thnx Svennus ik kan er weer even tegenaan.

        *.350 magnum sniper rifle afstoft en mooie sniper plek zoekt op het dak*

        • TammeBroektijger

         Snipers zijn voor pussys. Kettingzagen zijn voor de echte bazen.

         • Larry Laffer

          Neh, ik kan niet tegen bloed…..

          • TammeBroektijger

           Honkbalknuppel dan?

          • Larry Laffer

           Ja dat behoort tot de mogelijkheden…..maar duurt zo lang. Zo’n .350 bullet klaart de klus in een keer, van veraf, zodat ik al dat bloed niet zie…. ;-)

           Edit-bedenk me net dat als ik dit op twitter had gezet de politie nu al voor de deur had gestaan waarschijnlijk…..

         • Nacho_Vidal
          • TammeBroektijger

           Ik moet nu denken aan die scene in “Running Man” met Arnie.

          • Nacho_Vidal

           Staat in mijn top 10.

           Ach, ik geef toe. Ik heb een aparte top 10 voor Arnold movies.

           De op 2 na grootste Oostenrijker.

          • TammeBroektijger

           Echt een geniaal slechte film. Maar dat zijn we wel gewend van Arnold. Ik hoop echt dat hij nog nieuwe films gaat maken.

          • Nacho_Vidal

           Slechte film?

           Waarom? De film is zoals een film moet zijn. Compact, to the point, actie, one-liners en bovenal bevat het een Arnold Swarchenegger.

           Zo maken ze ze niet meer.

          • TammeBroektijger

           Ssstt. Stiekem vind ik hem heel leuk.

          • Nacho_Vidal

           Ik kijk liever vanavond nog een keer die film dan bijv The Mechanic.

          • TammeBroektijger

           Ja ik ook, maar ik hou ook echt van al die oude actie films met Arnold. The Mechanic heb ik nog niet gezien. The Expandables vond ik dan wel weer leuk.

        • TammeBroektijger

         Op twitter zou het anders zijn, maar uit de comments die doorgaans hier achtergelaten worden kan iedere idioot opmerken dat het totaal niet serieus is.

 • Dina

  Een avond spenderen aan HoN, Starcraft 2 streams en Wordfeud. Weet je zeker dat je mijn verloren broer niet bent, Schmorky?

  Ik merk dat ik sinds Duimschroef meer ben ga gamen, maar ik game al jaren minder dan eerst. Niet zo gek natuurlijk, de studie neemt steeds meer tijd op. En als ik over een paar maanden begin met fulltime werken zal het wel helemaal rap minder worden. Sowieso heeft Duimschroef wonderen gedaan voor de games die ik speel, maar dat terzijde.

  Dat switchen van game naar game herken ik trouwens ook. Deus Ex 1x uitgespeeld en sindsdien niet meer naar gekeken. Space Marine idem dito. En dat terwijl ik games als Heroes of Newerth of vroeger Dota en CoD 1 echt jarenlang gespeeld heb.

 • Kroik

  Heerlijke post. Als je ouder begint te worden krijg je meer verantwoordelijkheden waardoor gamen steeds minder prioriteit krijgt. Doordat ik onlangs een huis heb gekocht heb ik al een maand niet kunnen gamen. Een maand! Maar goed, ik hoop over 2 weken gesettled te zijn en weer mee aan de slag te kunnen.
  Ook de post van een tijd terug over de ubergamer zit nog in mijn hoofd. Als je echt wil, kan je altijd nog gamen. Je moet alleen wel de prioriteit erop instellen.

  Wel is het voor ons oude gamers makkelijker geworden. Omdat we alle genre’s wel eens gezien of gespeeld hebben, kunnen we heel snel zien wat we willen kopen en spelen en wat niet. Vroeger speelde je gewoon ALLES. Tegenwoordig koop ik alleen nog maar games waarvan ik weet dat ik ze ook echt kan gaan spelen.

  Één van de dingen die ik in mijn vriendengroep heb gehouden is een avondje boardgamen. We spelen tegenwoordig Dominion. Zo combineren we het gamen, met het sociale samenkomen. Gezellig met een pot bier en/of thee aan tafel en gamen maar. De vriendinnen zetten we wel ergens anders neer aan een wijntje.
  Ook proberen we eens in de zoveel tijd (tegenwoordig bijna nooit meer) allemaal xboxen bij elkaar in het netwerk te hangen en te gaan gamen, maar dit event bloed een beetje dood.
  Voor mij is gamen niet iets wat ik alleen solo speel, vaak zijn het de coop games die ik met vrienden kan spelen waar ik het meest plezier aan beleef.

  owjah, en vroeger waren games VEEL beterder. Laatst nog Little Big Adventure gespeeld en me totaal niet geergerd aan de gameplay of dat het zo moeilijk was. Totaal niet. Vooral niet dat je sommige stukken 80 keer over moest doen, omdat je weer in de cel was beland. Totaal niet.

  • Akkarin

   Olifanten cops achter je broek aan! Dat waren nog eens tijden.

 • snivoos

  Ik ben 34 en game ook minder. Op zich niet zo gek, ben getrouwd en heb een zoon van 10 maanden. Prioriteiten verschuiven. Ik game nog wel heel graag en ben nog altijd geinteresseerd in nieuwe games voor de pc (mijn xbox360 heb ik omgedoopt tot mediaplayer).
  Maar SP speel ik zelden tot het einde. Laatst The Witcher 2 uitgespeeld en toen had ik echt het gevoel van sodeju da’s lang geleden. Ik vraag me af of ik Dead Island ooit ga uitspelen.
  Ff een uurtje een snelle fps online (CSS, TF2) en als ik meer tijd heb Bad Company 2 en nu Red Orchestra 2.

  Het valt me wel op dat er veel “oudere” gamers zijn. Als online in de chat de leeftijd ter sprake komt ben ik zelden de oudste.

 • gameon

  Ik ben de alleroudste hier en ik vind de games nog steeds leuk. Inderdaad, het is wat meer schipperen met je tijd, maar gelukkig kun je tegenwoordig de meeste games op elk moment opslaan. Een ander voordeel tov vroegah is dat de games tegenwoordig een stuk gemakkelijker zijn, zodat ook de oudjes nog af en toe een game kunnen uitspelen. Kortom jullie zijn een stelletje zeurende zure oude lullen.

  • Larry Laffer

   hoe oud ben je dan? 50? 60? :-)

   • gameon

    Zo voelt het vaak wel, maar de teller staat nog op 38…

 • Akkarin

  Tja alles is eigenlijk al gezegd hierboven. Prioriteiten zijn verschoven naar dingen als me vriendin, eigen huis, werk, etc. Ik heb ook laatst Witcher 2 gekocht, maar ik start het 1x in de week op om een paar quests te doen en dan schop ik het weer uit voor een lekker kort potje League of Legends met wat maten. Natuurlijk kijk ik nog verlangend uit naar nieuwe releases, maar de laatste game die ik heb uitgespeeld is Portal 2. Ik vrees ook lichtelijk hoe lang Diablo 3, het spel waar ik sinds jaren al met smart op zit te wachten, mijn aandacht kan vasthouden.

 • Bertorelli

  LoL

  Met mijn 45 dus duidelijk de Nestor hier ;-)

  Kruip nog regelmatig achter de PC voor een lekker potje COD4 en lig helemaal dubbel als ik aan het einde van de map nog bovenaan het rijtje sta en al die jonkies hoor schreeuwen.

  Ook de versie’s daarna heb ik uiteraard gekocht, maar die ‘voelen’ toch niet zo lekker aan als versie 4.
  Heb geen console meer gehad sinds de Atari 2600 dus dan weet je het wel.

  Speel nog regelmatig in clanverband en daar zit zelfs een gast van in de 70 bij. Ok, die raakt bijna geen drol, maar mij doet het toch maar mooi die eindbaas!

  M.a.w. je bent NOOIT te oud om te gamen.

 • Shilka

  Ik ben vandaag net 42 geworden, dus heb inmiddels ruim 30 jaar gamen achter de rug, en kan het nog steeds niet laten.
  Die echte nostalgie gevoelens heb ik niet echt met gamen, games als fall out, L.A. Noire, Deus ex etc vind ik echt geweldig, en ik hou ook wel van een rpg (’s winters als ik meer tijd heb, skyrim komt er aan :) ) of een rijgame, (yep, niet race maar rijgame, TDU serie bijv. en nu net driver SF gekocht).
  Ook games als Simcity, rollercoaster tycoon en civilization kan ik me prima mee vermaken (en die kun je wat makkelijker saven en wegleggen als de plicht weer roept).

  Nadeel is dat ik meestal pas tweede helft van de avond tijd heb om te gamen, dus het wordt zo nu en dan wel eens half drie ’s nachts, om 3 uur later weer op te moeten staan. Geen tijd meer voor ellenlange game sessies zoals rond mijn twintigste, waar ik met een vriend nog wel eens een heel formule 1 seizoen achter elkaar speelde in realtime, 40 uur gamen met koffie en tosti apparaat naast de 286, + nog wat ‘rookwaar’. Maar ja, tegenwoordig kun je een game tenmiste saven :)

 • Alfred E. Neuman

  Wat een ouwe lullen zitten hier joh…

  Ik denk eerlijk gezegd dat het weinig met leeftijd te maken heeft maar meer met alles wat men te doen heeft, ik ben 25 en als ik thuis kom heb ik vaak geen flikker te doen dus ga ik maar gamen of muziek maken, daarin zit geen verschil met 10 jaar geleden ook toen gamede ik en draaide graag plaatjes. Het punt waar het hem bij mij in zit is voornamelijk de hoeveelheid kutgames die uitkomen tegenwoordig, het is allemaal te simpel, te saai of gewoon te idioot voor woorden. Games zijn te veel mainstream geworden, vermaak voor de domme massa. Leuk als je er van houdt maar van mij mag een game best wel intens moeilijk zijn, een uitdaging…neem bv Ninja Gaiden op de xbox die game was verschrikkelijk moeilijk en alleen geschikt voor de echte doorzetters, zo erg zelfs dat ik 2 weken heb zitten tobben op de bossfight tegen Alma. Zulke games hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen, de ventjes van 14,15,16 jaar die nu gamen zitten veelal niet te wachten op een onmogelijk moeilijke sp maar juist op een easy-to-play mp die ze met heel de klas kunnen spelen.

  Die paar goede games die nog af en toe uitkomen speel ik vaak wel helemaal kapot bv Portal 2, The Witcher 2 en natuurlijk The elder Scrolls straks in november.
  Het vervelende is alleen dat als er lang geen toffe games uitkomen ik soms maandenlang geen game aanraak tot dat ene pareltje er is en ik van maandag tot en met donderdag achter de pc of xbox zit.

 • bamibak

  Zo hier ook zo’n oude zak (35)
  Vroeger was niet alles beter maar het allemaal nieuw.
  Tegenwoordig is alles al een keer gedaan, maar de moeilijkheidsgraad is wel veel minder.
  Ik kan de keren niet tellen dat je vlak na een safepoint een eindbaas tegen kwam en dan keer op keer doodging.
  Tegenwoordig is het ff wachten en je heb weer full health.

  • Nacho_Vidal

   Of dat je bij Castlevania Simon’s quest 10 sec naar beneden moest drukken om verder te gaan (terwijl je een bepaald item geselecteerd had).

   • bamibak

    Ik mis comander keen!!

  • Ja idd. Ik ben zelf 33 en kroop al vanaf mijn 6e ofzo achter een commodore 16 om te gamen. Vroeger wou ik een game echt door en door kennen en speelde ik alles uit wat ik voor mijn kiezen kreeg.

   Toen ik mijn eerste NES (en later mijn SNES en N64 etc.) kreeg, huurde ik de hele videotheek leeg om alles uit te spelen wat ik maar kon huren. Als het te moeilijk was, huurde ik het spel een dag of 2 langer, zodat ik het kon uitspelen.

   Tegenwoordig zijn de games zo makkelijk geworden, dat als je vast komt te zitten op een bepaald stuk in een game, je het spel gewoon weglegt en wat anders gaat spelen. Dat merkte ik in GTA4, toen ik die bankoverval missie na een keer of 5/6 niet gehaald had. Dat zal ongetwijfeld ook komen door de grote hoeveelheid games die eruit komen, waardoor er altijd wel wat anders te spelen is.

   Bovendien wordt ook alles gerecycled. Als ik bv kijk naar de tijd die ik de multiplayer heb gestopt van COD4 (45 dagen), ten opzichte van Black Ops (nog geen 8 dagen), terwijl dat echt de games zijn die ik het meest speel, denk ik dat het plezier van gamen er ook wel een beetje afgaat. Games voelen bijna niet meer ‘nieuw’aan.